Mentalna higiena

Piše: Anja Sterle

V novem letu se lahko nadgradiš v novo, boljšo verzijo! Posodobitve so na voljo na več področjih in v tem blogu mogoče najdeš področje kjer si zastarela in se imaš možnost dvigniti na višjo raven.

Vsaka od posodobitev ti bo prinesla več energije,notranjega miru in občutka osebnostnega napredka!

Razširjeno mnenje, ki izvira iz 60. let je, da je 21 dni magična meja za osvojitev novih ali opustitev nepotrebnih navad, vendar modernejši raziskovalci vedenja določajo novo mejo na vsaj 66 dni.

Spreminjanje je včasih težko in dolgotrajnejše, še posebej je to kompleksen proces, kadar je potrebno spremeniti emocionalne, socialne ali družinske temelje.

Vendar se splača!

Delo z notranjim ustrojem nas namreč na nek način uči tudi, kako biti same sebi zanesljive partnerke. V poslu in družini ter za prijatelje naredimo kot je in kadar je dogovorjeno, dogovorov, ki jih sklenemo same s sabo pa se žal, prepogosto, ne držimo. Same sebe puščamo na cedilu?! Bodi poštena do sebe, če si se za nekaj odločila in verjameš, da je to dobro zate. Ne prevaraj se in ne prekrši obljube, ki si jo dala sebi. Tako kot ne spoštujemo ljudi, ki nam to isto počnejo, sčasoma tudi tega prevarantskega dela ne spoštujemo pri sebi…

O.k., pustimo zdaj klasične novoletne zaobljube, ki smo jih do sedaj že najbrž prekršile. Nekaj drugih področij sem imela v mislih posodobitve:

»Mentalna higiena«

Najprej postani pozorna ali kaj od spodaj opisanega počneš, lahko pa boš ob samoopazovanju našla kakšen drugi nesmisel, ki ga želiš izločiti iz svojega sistema, saj so take in podobne stvari toksične za tvoje telo in odnose ter pogled na svet…

S samoopazovanjem in samorefleksijo boš hkrati krepila zavedanje, kar je sploh super za tvoj osebni napredek, saj te postavlja v sedanji trenutek, opazovanje lastnega spreminjanja in napredka pa krepi tudi tvojo samozavest in te motivira k nenehnemu posodabljanju.

  1. NE PAMETUJ

To je zoprno in odbijajoče. Sploh, če te druga stran ne vpraša za mnenje ali nasvet. In tudi takrat prilagodi ton in izberi besede. Kar je tebi jasno, enostavno in logično je zato, ker si podobno pot že prehodila, ali pa sama nisi sposobna vživljanja v sogovornika. Ne poznaš celotne zgodbe in tudi, če jo, ne poznaš namena, ki se skriva za določeno situacijo, kot tudi ne mehanizmov, ki določajo ravnanje osebe, ki jo imaš pod drobnogledom. Utrujajoče je tudi, če se vtikaš v malenkosti, kot napr.: »Jaz to delam tako in tako…« Ohhhhh, prosim, če ne gre za lansiranje rakete pri Nasi, življenje ogrožajočo situacijo, ali možnost za nastanek milijonske škode… pusti… Enako ubija tudi, če imaš vedno kak kontra komentar, ali pa zmeraj podobno izkušnjo, ki si jo seveda doživela davno nazaj. Daj, pusti malo veselja oziroma celo veseli se z osebo, ki je morda prav danes odkrila, kar si ti že pred 10 leti…ne zmanjšuj njene vrednosti in pomena dogodka zanjo!

  1. ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI

Ko boš zadovoljna sama s sabo ali, ko boš resnično živela svojo zgodbo, se ne boš več ukvarjala z drugimi. Ja, za druge tako zlahka vemo kaj bi morali storiti, spremeniti, komu kaj povedati… In veš kaj? S tem, ko energijo usmerjaš na druge, jo izgubljaš zase!

  1. ETIKETE NAJ OSTANEJO V MARKETINGU

Etiketiranje ni le izraz iz področja marketinga, razne nalepke lepimo tudi po ljudeh… Pelješ se po mestu in takoj, ko nekoga opaziš…hop, lepo, brez kontrole in razmišljanja: debela!, zanemarjen!, majhna!, presuha!… Uuuuu, kaj se dogaja???? Po eni strani je to normalen odziv, saj smo bili, zgodovinsko gledano, vedno člani plemena in, ko smo takrat naleteli na nekoga, ki to ni bil, smo ga morali hitro »ovohati« in opredeliti kam spada ter kakšne namene ima. Pazljiva pa bodi kadar opaziš, da so nalepke vedno le negativne. Najverjetneje takrat v tej osebi vidimo nekaj zelo podobnega sebi, ne pa nasprotnega. Sodbe in ne sprejemanje ljudi, kažejo na našo rigidnost, oziroma ne sprejemanje drugačnosti. Vsaka mentalna rigidnost se odraža s telesno rigidnostjo, zato opazuj svoje telo…rigiden um – rigidno telo!

  1. OPRAVLJANJE – NACIONALNI ŠPORT – MEŠANA DISCIPLINA

O tem bo dovolj le ta izrek: Govorice sproži kdor sovraži, širi jih norec in sprejme idiot.

Torej, NAJBOLJŠE STVARI POTREBUJEJO ČAS, DA TAKE POSTANEJO, tako ga boš potrebovala tudi ti. Zato pa svoje spremembe, za katere smo se morale res potruditi, cenimo bolj od instant dosežkov, saj v procesu transformacije zorimo in širimo obzorje, pridobivamo nove izkušnje in modrost.

Bodi uspešna!