Naj živi ljubezen!

Piše: Anja Sterle

NAJ ŽIVI LJUBEZEN!
Oooh, na današnji dan smo vse osredotočene na ljubezen… ta koktajl občutij, ki ga navadno doživimo že zelo zgodaj, ko se sebe in sveta še dejansko sploh ne zavedamo. Seveda so te ljubezni platonske, pa vendar … Kdaj si bila prvič zaljubljena? Jaz v mali šoli!
Kakšno moč pa ima občutenje ljubezni na naše telo?
Ljubezen je povezana s poljubi in objemi, globljimi pogledi v oči, smehom, zaupanjem. Partnerska tudi z intimnimi stiki. V Nemčiji so izvedli študijo na moških in dokazali, da ima moški, ki pred odhodom v službo prejme poljub, manj možnosti, da povzroči prometno nesrečo ali doživi nesrečo pri delu. O tem smo zadnjič debatirali na eni od delavnic, in moški del ekipe je bil navdušen! Uau, a ne?! Verjamem, da svojega moškega ne ogrožaš, in tako vsak dan odide jupi dupi na delo.
Zdaj pa še bolj resno! Ne glede na vrsto ljubezni, naj bo to partnerska, starševska, prijateljska, ali ljubezen do hišnega ljubljenčka, super je, če gojimo kar vse tisto, kar v nas vsakodnevno sproža pravo hormonsko – kemično reakcijo ogromnega potenciala. Ljubeči socialni stiki nas obranijo pred osamljenostjo, ki pogosto vodi v depresivna stanja in tesnobo. Sreča, sočutje, ljubkovanje in ugodje, ki ga občutimo, nedvomno vplivajo na naš imunski sistem, od katerega sta odvisni naša zdrava sedanjost in prihodnost. Pa ne mislim le na obrambo pred prehladi in gripami, pač pa tudi pred rakom in drugimi kroničnimi obolenji, ki si jih ne želimo. Nižji krvni tlak, manjše tveganje za diabetes, nižji nivo stresnih hormonov, nižji holesterol, kardiovaskularno zdravje, višji prag za bolečino, seznam je še dolg, daljše in kvalitetnejše življenje torej.
Si že zasledila slike kristalov vode, ki jih je posnel Masaru Emoto? Omenjeni gospod je dokazoval, da človeška zavest, oziroma energija emocij in vibracije lahko spreminjajo fizično obliko vode. Kristali vode, ki jo je izpostavljal različnim »vibracijam« so prevzemali različne oblike. Negativne misli, čustva in besede tvorijo zmazke, medtem ko njihovo nasprotje tvori presenetljivo lepe oblike kristalov vode. In, če pomislimo, da je vsak naš organ, še celo kosti, sestavljen iz velikega odstotka vode (možgani 75%, kri 83%, jetra 86%, srce 79%, …), smo ljudje prav zares tisto kar mislimo, govorimo in čutimo.
Ponovno poudarjam, da pozitiven odziv telesa na nežna čustva ne velja le za romantične ljubezni, enak učinek imajo tudi globoke prijateljske in družinske vezi.
Kdaj si nazadnje objela svoja starša? Zakaj bi s tem prenehala? Kako se počutiš ob misli, da te tvoj otrok, ki ti danes iskreno veselo steče v objem, tega nekoč več ne bi počel? Z objemi preverjamo in izkazujemo pripadnost svojemu plemenu, spoznanje, da ljubeča vez med vami še vedno obstaja, bo staršema dala krila!
Vsak lonec ima svojo pokrovko in za vsakega človeka obstaja… torej, vse »kronično« samske ali nesrečne v ljubezni bi spodbudila, da se zazrejo vase, si iskreno odgovorijo na vprašanje ali si tega želijo in zakaj je temu tako, ter gredo v akcijo. Najprej z delom na sebi, potem z odpiranjem svetu. Danes je res na voljo nešteto možnosti, s katerimi se lahko tega lotite. Zakaj? Ker se je vredno potruditi! Res je najlepše ljubiti in biti ljubljen. Poleg tega, sami sebe (skozi globok odnos) najbrž spoznamo bolj kot bi se sicer. Torej s pravo osebo ob sebi, lahko razvijamo boljšo verzijo sebe. Smisel odnosa naj bi bila skupna rast in učenje…
Kadar se nam v partnerstvu zatika in so težave vezane na senzualnost, spolnost ali druge izzive, lahko posežemo po mešanicah Avstralskih cvetnih esenc: Relationship, Sensuality in Sexuality.
In, če že omenjam meni ljube esence, bom navedla še misel utemeljitelja moderne floriterapije, dr. Bacha, ki je o ljubezni rekel: »Ljubezen rodi ljubezen, kot sovraštvo rodi sovraštvo«.
Ja, čustva so prava atomska bomba, tega se že moramo zavedati in cilj našega razvoja naj bo usmerjen tudi k negovanju pozitivnih čustev.
Danes pa šampanjec in čokolada brez slabe vesti, saj zdaj veš kaj vse povzroča ljubeeeezen. Tudi ljubezen do sebe, ki je vsekakor del enačbe uspešnega partnerstva.
Torej, samske in vezane: NAJ ŽIVI LJUBEZEN!