Podjetnice se predstavijo

LAURA COCETTA - DIŠI PO MORJU

#ButičniTurizem    #Apartmaji     #Zgodba    #ustvarjalka     #Naplavine

Sem Cocetta Laura iz Pirana, nekoč zaposlena za nedoločen čas v večjem slovenskem podjetju in študentka tehnologije prometa, z veliko željo po tem, da bi se osamosvojila in stopila na svojo pot. Po duši sem ustvarjalka. Od nekdaj sem čutila, da me bo pot peljala stran od redne službe. Po končanem faksu sem izbrala pogum in zapustila svoje delovno mesto.

Sem še v obdobju raziskovanja in prepričana sem, da se bo zgodba odvila v nekaj drugačnega od tega kar trenutno počnem. Namreč, s časom ugotoviš, da vedno stremimo k temu, da mora biti vse ῞perfektno῝ in točno določeno, preden se podaš na svojo pot. Če bi temu bilo tako, nebi nikoli rekli ῞hop῝, in skočili. Zato sem se pred tremi leti z nekaj pomisleki odločila, da sledim načelu ῞start before you are ready῝, in da vseeno zapustim redno zaposlitev. Ukvarjati sem se začela s turizmom, v Piranu, kjer s pomočjo fanta upravljam in skrbim za najine apartmaje Vela. Trudim se razviti drugačno zgodbo od klasičnega oddajanja apartmajev. Všeč mi je butični turizem in želim si, da gostje začutijo v celoti mojo zgodbo. Zgodbo, ki diši po morju, in da jo tudi oni z mano soustvarjajo. Prav zaradi tega sem se sama lotila fotografirati naše apartmaje, kjer skušam ujeti in uprizoriti trenutke na morju, ob kavi, na terasi ali ob mizi. Stiliranje in fotografiranje me vedno bolj navdušujeta. Iz tega se je, nedavno, rodila moja nova strast.
Ustvarjam slike iz naplavin, naplavljenega stekla in kamenčkov, na katerih je morje pustilo svoj pečat v času in jih oblikovalo tako, da sedaj nastajajo zgodbe pod imenom Laura’s seaside stories. To je ena izmed dejavnosti, ki sem jih počela že ob službi, pred leti, in tako okusila prodajo in predstavitev svojega izdelka na stojnicah.
Celotna zgodba se odvija v Piranu, ob morju, kjer nudiva prenočišča. Imava tudi trgovino z najinimi izdelki iz naplavin. Zato smo zgodbo poimenovali ῞Zgodba, ki diši po morju῝.
Mislim, da ni šole, ki bi te popolnoma pripravila na samostojno pot ali te učila vrlin, ki jih pri tem delu potrebuješ. Samostojna podjetniška pot je zahtevna. Biti samostojen pomeni imeti še več reda in discipline. Gre za celodnevni urnik, ne za klasičen urnik 8-16. Vsaka pot je po svoje specifična in posebna, zato jo mora posameznik sam raziskati in ugotoviti, kako jo izpeljati. Hitro ugotoviš, da ne moreš biti ῞deklica za vse῝, kljub temu, da je potrebno skrbeti za veliko področji, na katere v redni službi sploh pomisliš ne (npr. računovodstvo, marketing, birokracija in še). Seveda je vse odvisno od vrste in od obsega dela. Po mojih izkušnjah je povezovanje in širjenje ekipe bil najboljši vložek v moje podjetje, da sem lahko ostala fokusirana na delo, in s tem prispevala k razvoju same sebe in posledično, k razvoju posla.

Sledite Lauri in njeni zgodbi preko njenih socialnih kanalov:

IG: @disipomorju  in  @laurasseasidestories
FB:  Vela Piran – disipomorju in  Laura’s seaside stories
e-pošta: laura.cocetta@gmail.com

TINA VIDAKOVIĆ - KREATINA

#Inštrukcije    #Kemija   #Fizika    #KREATIN     #PoročniPles

Sem Tina Vidaković, imam 33 let, prihajam iz Kopra. Po izobrazbi sem magistrica ekonomije, po duši pa plesalka in večna optimistka. Uradno sem podjetnica že 6 let in pol. Od nekdaj sem čutila, da bom sama sebi svoja šefica. Nekako mi vloga zaposlene nikoli ni bila pisana na kožo. Sem zelo samoiniciativna, disciplinirana in vodilna. Zato mi vloga podjetnice zelo ustreza.

Moja podjetniška zgodba je v meni zorela veliko let. Res, iskreno. Od vedno sem se pripravljala na to obdobje. Čutila sem, da me vsaka služba, izkušnja uči za delo, ko bom samostojna podjetnica. Delala sem v trženju, gostinstvu, logistiki, gledališču, organizaciji dogodkov, na Mestni občini Koper (turistična organizacija Koper, protokol, evropski projekti), poučevala sem ples in aerobiko. Na zadnje sem pričela inštruirati matematiko, fiziko in kemijo.
V času zaključevanja podiplomskega študija, na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, sem resno pričela razmišljati o tem, da bom, po koncu študentskega staža, odprla svoj s.p. Nisem točno vedela kaj bi lahko počela. Idej je bilo kar nekaj. A vendar me moj optimistični duh vedno žene v smer, da “se bo že nekaj skristaliziralo”. In res. Par mesecev pred koncem študentskega statusa je prišel na voljo sanjski evropski projekt – “Podjetno v svet podjetništva”, ki ga je izvajal Regionalni razvojni center Koper. Prijavila sem se in moje podjetje Kreatina je dobilo krila. V času tega programa sem kljub svoji ekonomski izobrazbi pridobila veliko znanja s področja poslovanja, obenem sem na dan 7.9.2013 odprla svoj s.p., podjetje Kreatina.
Ime sem dobila tako, da sem zaprla oči in si rekla, da prvo ime, ki se mi izpiše, bo ime mojega podjetja. In tako je bilo. Kreatina pomeni več stvari: Kreatina – vsebuje moje ime. Želim, da se zavemo, da smo sami KREAtorji svojega življenja. KREATIN je molekula, zaradi katere, v nas, teče življenje.

Prvotno sem Kreatino ustvarila zato, ker sem poučevala ples in aerobiko ter občasno izvajala inštrukcije. Ples je moje življenje. Plešem že od svojega 6. leta. Zato sem poskusila delovati tudi na tem področju. Po 4 letih sem, zaradi zdravstvenih razlogov, prekinila s poučevanjem plesa v plesni šoli in telovadnicah. Ker sem mnenja, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo, sem se odločila, da se 100 % posvetim inštrukcijam matematike, fizike in kemije. To sem sicer tudi prej počela, a le občasno. Opazila pa sem, da imam vedno več strank in povpraševanj, zato sem si rekla:”Pa poskusimo!” To je bila odlična poteza. Danes imam res ogromno inštrukcij. Razmišljam celo o dodatnih opcijah inštruiranja (preko spleta; preko kamere ali le kot podpora pri reševanju nalog). Hvaležna sem, da sem vse do sem res trdo delala, bila poštena in pristna. Čeprav nas trendi nagovarjajo, da “se poštenost ne izplača”, bom vedno delovala po načelih poštenosti. To se vedno obrestuje. Zlasti na dolgi rok.
Ob inštrukcijah poučujem tudi otvoritvene poročne plese. Pred približno 2 letoma sem se poročila, zato zelo dobro vem, kako pristopiti do nevest, kakšno koreografijo pripraviti, da bosta mladoporočenca sproščena in v plesu uživala. Lahko rečem, da imam občutek in potrpežljivost za to lepo, a hkrati “ranljivo” priložnost. Kar se mi zdi velika prednost.
V bližnji prihodnosti si želim pričeti predavati in izvajati delavnice na področju samostojnega podjetništva, predvsem za ženske. V ta namen že nekaj let redno objavljam svoje vloge pod “Jaz, mikro Podjetnica” (tukaj dostop: www.krea-tina.si/vlog/). S posnetki želim spodbuditi ženske, da gredo na pot svojega poslanstva, da začnejo opravljati delo, ki jih osrečuje.

V podjetništvu je zagotovo pomembno,da ves čas delamo na sebi. Saj se VSA prepričanja, ki jih imamo o nas samih, neposredno zrcalijo tudi v našem poslovanju. Bodisi pri delovanju s strankami bodisi pri pogajanju za ceno, z našimi dobavitelji. Res, premalo se govori o delu na sebi, na področju samostojnega podjetništva. Ko smo vse v enem (izvajalke, promotorke, pogajalke itd.), je toliko bolj pomembna naša energija, ki jo oddajamo. Odsev naše energije se bo odražal v razvoju našega poslovanja.

Največji strah, s katerim sem se soočala na začetku poslovanja, je bil, ali bom dovolj zaslužila. Kasneje sem opazila, da lahko delam 3 službe naenkrat (to sem tudi počela prva 2 meseca poslovanja), pa še vedno ne bom dovolj zaslužila. Namreč, če imam v sebi prepričanje, da si denarja ne zaslužim, da je denar slab itd., se bodo vsa negativna prepričanja zrcalila še naprej. Zato toliko poudarjam delo na sebi in svoji podzavesti. Zdaj stremim k temu, da z leti delam vedno manj, zaslužim pa več. Hkrati se moramo zavedati, da nič kvalitetnega ne pride čez noč. Včasih se moramo celo dotakniti dna. Takrat spoznamo, kaj je resnično pomembno. Čemu se lahko odrečemo in brez tega tudi preživimo. Včasih mislimo, da premalo zaslužimo, pa ugotovimo, da imamo prevelike stroške. Marsikaj bi lahko “odvrgli” in tako lažje zadihali, tako stroškovno kot psihološko. Strah sem najbolj premagala tako, da sem iskala tehnike, ki zmanjšujejo strah. Predvsem sem vztrajala v svojem delu, tudi ko nisem imela dobička.

Prav tako, mi na začetku poslovanja, nihče ni povedal, da naša okolica podjetništvo enači z “mešanjem megle”. Da nekateri podjetnice, zlasti s.p.jevke, jemljejo kot neresne. To me še sedaj kdaj zaboli. Kljub temu je pomembno,da jaz sama pri sebi vem, kdo sem, in da uspešno poslujem že vrsto let. Morda živim skromno, vendar pristno življenje.

Vsem, ki o podjetništvu šele razmišljate, bi svetovala, da najprej odprete popoldanski s.p. ali pa društvo, ali na kakšen drugi način pridobite prvi stik s trgom. Da pridobite prve izkušnje tedaj, ko imate možnost prejemanja prihodkov iz drugega vira. Za tem, ko bo čas, boste šle na povsem samostojno poslovno pot. In vztrajajte, ne pustite, da vas ovire odvrnejo od vašega poslovanja. Vse je rešljivo. In vsaka ovira je le priložnost za rast in morebitno preusmeritev v poslovanju, ali pa le reorganizacijo delovanja. Kot pravi moj nono: “Korajža velja!”

FB:Tina Vidakovic  in  Jaz, mikro Podjetnica  in  Inštrukcije matematike, fizike in kemije – Kreatina,

IG: @krea_tinin  @jazmikropodjetnica.

WEB:  www.kreatina.si

YOUTUBE: www.youtube.com/channel/UC96pDa9_y4m_S10VFWVNmDg.

SILVIJA ČERNAC - BUSINESS AND HEELS

#STYLE     #FASHION     #FEMALEBUSINESS      #FASHIONCONSULTING

Silvija Černac

Sem Silvija Černac, diplomirana antropologinja, modna svetovalka, modna kreatorka, avtorica kratkih zgodb in pesmi, predvsem pa žena in mamica

Torej ženska, ki ima rada vse kar je lepo. Rada se obdajam z lepoto, lepimi oblačili in čevlji, glasbo, umetnostjo, plesom, berem in se izobražujem. 

Lahko rečem, da je znanje moj najljubši modni dodatek. Všeč mi je biti v družbi navdihujočih žensk, zato poskušam biti aktivna pri vzpostavljanju dobrih vezi z ženskami, ki so prehodile že nekaj poti in so tudi same kreativne in aktivne.

Ideja za ustanovitev podjetja je rasla v meni in z mano že kar nekaj let. Moje knjižne police so polne zvezkov, v katere že leta in leta zapisujem svoje zgodbe, ideje, misli, pišem poslovne načrte, rišem svoje kolekcije oblačil in si zapisujem najlepše misli iz vseh prebranih knjig. 

Medtem sem pridno delala kot zaposlena v srednje velikem podjetju, kot strokovnjakinja za finančno tehnologijo.

Želja po ustvarjanju oblačil, pisanju o modi, razmišljanju o tem, kako ženske delujemo se je razcvetela, ko sem rodila. Takrat se nisem izgubila – kot veliko žensk pravi – podala sem se na pot odkrivanja sebe. Postavljala sem si vprašanja, kaj je moje poslanstvo na poslovnem področju, saj so vsa ostala področja zame bila, in še so, popolna. Zvezki so se še bolj polnili z idejami. Moja hči je bila moj največji navdih. Zanjo bi rada bila vzor, ji pokazala, da ženska lahko deluje iz svojega srca, in da moramo svojim sanjam slediti. Ob ponovni vrnitvi v službo sem se odločila, da zapustim podjetje in se pridružim ekipi svojega očeta, ki je detektiv. 

Da mu pomagam pri administrativnih zadevah in pridobim dragoceni čas, predvsem svobodo, da lahko pričnem ustvarjati svojo zgodbo tudi na poslovnem področju. Tako se je rodilo podjetje Business and Heels, o katerem sem sanjala vrsto let.

Ukvarjam se z modnim svetovanjem. Kot certificirana modna svetovalka ponujam individualna svetovanja ženskam, ki potrebujejo prevetritev svoje garderobe. Tistim, ki so v obdobju, ko potrebujejo spremembo tudi v videzu. Med njimi je kar nekaj mamic, ki se po porodu počutijo drugačne. Tu so tudi ženske, ki so menjale položaj v službi, samostojne podjetnice, ki morajo v svojo celostno podobo vključiti tudi svoj videz, ženske ki morda potrebujejo le majhno spodbudo, da zažarijo v vsej svoji lepoti.

Prirejam tudi delavnice o negi in stilu, kjer želim širiti spoznanje, da se vse lahko uredi in da ženske lahko najdemo svoj čas zase. 

Sama sem v zadnjih letih zasnovala načrt, s katerim lahko časovno in finančno planiramo svoje lepotne rituale. 

Organiziram tudi shopping izlete na različnih destinacijah, z namenom odkrivanja najlepših oblekic. S pomočjo testa, posameznica spozna svoj tip postave, da je shopping doživetje še bolj produktivno. 

V svoji intervjujih, ki jih objavljam enkrat mesečno, skušam predstaviti navdihujoče ženske, ki ustvarjajo iz svojega srca in znajo svoj notranji svet materializirati v svojih izdelkih, pisani besedi, ali kako drugače. 

V letošnjem letu lahko pričakujete tudi YouTube kanal, kjer bom vse to predstavila. 

Torej modno svetovanje, ki se lahko dopolni v coaching.

Menim, da je v podjetništvu najpomembneje zagotovo to, da verjameš vase, da razumeš zakaj to delaš, od kod izhaja tvoja poslovna ideja. Zase lahko rečem, da zagotovo izhaja iz srca. Ko deluješ iz sebe in upaš, da boš lahko tudi druge navdušila in navdihnila, je potem to ena sama velika zabava in motivacija, ne le delo. Pomembno je tudi, da se povežeš in obdaš s pravimi osebami, ki ti dajo veter v krila, ki so nekoliko drznejše od tebe same. 

Podjetništvo te potisne izven vseh con udobja. Najbolje je, da kar poletiš in čim več ustvariš iz svoje inspiracije. Ob tem je dobro  imeti tudi zemeljske veščine, kot so organizacija časa in dela, zastavljanje ciljev, urnikov, finančno planiranje, izdelan poslovni načrt in poslovne cilje.

Na svoji poti ne vidim strahov. Ko sem postala svobodna, sem zaživela na svoj način. Včasih se vame prikrade strah, vendar ugotavljam, da sem najprej in najbolj predana vlogi mame in partnerke. Posel oziroma moje poslovno poslanstvo le pikica na i, ki dopolnjuje moje življenje in ga dela le še bolj raznolikega.

Podjetništvo je tudi svoboda v ustvarjanju, ki me izpopolnjuje. 

Če bi to vedela že prej, bi se zagotovo že prej podala na samostojno pot. Ugotavljam tudi, da je včasih bolje preslišati nekatere komentarje okoli sebe. Adrenalin ob negotovosti zna včasih biti kar visok.

Ko pričneš razmišljat o podjetništvu, je pomembno ob sebi imeti vsaj eno prijateljico, ki razmišlja nekoliko »out of the box«. Ki ti daje veter v krila, ki verjame vate, te spodbuja, ki je morda tudi sama podjetnica, in te razume. Če je še nimaš, je zagotovo čas, da si v življenje eno pričaraš. Saj smo si ženske sposobne nuditi ramo v oporo, ker se razumemo. 

Meni in mojemu Business and Heels se lahko pridružite na Facebook Strani, ki ponuja objave z različno vsebino. Prisotna sem tudi na Instagramu in Pinterestu. Vabim vas tudi k ogledu boardov, v katerih lahko poiščete svoj navdih pri ustvarjanju lastnih zanimivih, sodobnih in elegantnih outfitov. Največji pretok energije boste začutile na mojih delavnicah (poglejte med Dogodke na moji Facebook strani) in seveda na individualnih svetovanjih, ki so zame najlepša izkušnja. Takrat se vam popolnoma posvetim, da lahko v vas pride do trajnih sprememb, ki lahko obrodijo najgloblje in najlepše sadove.

GSM: 041 893 569

MAIL: silvija.cernac@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/businessandheels/

IG: https://www.instagram.com/business_and_heels/ 

PINTEREST: https://www.pinterest.com/businessandheels/ 

WEB: http://businessandheels.com