Nasmehni se – 2. del

ZDRAV NASMEH Z NAGRADNO VAJO – 2. del

Glede na to, da je tema bloga nasmeh, seveda ne moremo zaobiti zob in ustne votline. Ljudje z zdravimi zobmi in dlesnimi, se pač spontano širše nasmejejo saj so neobremenjeni z estetskim in zdravstvenim vidikom… 

Sama sem pred desetimi leti nosila ortodontski aparat in povem vam, da je bila to ena najboljših potez. Šele, ko so zobje začeli prevzemati novo pozicijo je do izraza prišla njihova oblika, kar pa je čudovitejše je to, da sem se koooončno začela iskreno, spontano in neovirano smejati. To pa nepopisno blagodejno vpliva na dušo in telo… res, vredno je bilo vsakega centa, vsake minute pri zobozdravnici in ortodontki in vseh ur, ki sem jih porabila za učinkovito čiščenje! S tem sem pridobila tudi novo, zdravo rutino, ki jo brez milosti uporabljam in jo bom vedno: nitkanje!

Bolj kot lepotni aspekt, je seveda pomemben zdravstveni, na katerega se koncentriram v nadaljevanju. Želim vas motivirati k preventivi in vzdrževanju ali povrnitvi zdravja na tem področju, ter malo razpreti oči, da o vsaki stvari razmislite širše in iz več zornih kotov! Ker sem omejena z dolžino prispevka, ostaja še nekaj področij, ki jih nisem uspela zajeti. Pa vendar bo za prvo silo dovolj.

Kot vse naše telo, tudi zobje govorijo. Govorijo o tem kako znamo ali si dovolimo »ugrizniti nekoga ali v življenje«. To je en vidik…

Zadnje čase se veliko govori o črevesni flori oziroma mikrobioti, vendar pa le ta ne obstaja le v naši drobovini, pač pa družine mikro bitij naseljujejo različne predele telesa, tudi ustno votlino. Med omenjenimi družinami mora vladati red in harmonija, sicer se porušeno ravnovesje odrazi na našem zdravju, saj z vsemi bakterijami, glivami, virusi in drugimi sestavnimi deli mikrobiote živimo v simbiozi. 

Najbolj med ljudmi poznana, je povezava zdravja zob z zdravjem srca, ki se raziskuje že nekje od 1960 leta. Danes se je zavedanje o vplivu zdravja ustne votline razširilo, saj znanstveniki odkrivajo ustne bakterije na oddaljenih delih telesa in seznam povezav se daljša: kapi, Alzheimerjeva bolezen, rak, revmatoidni artritis, ledvične bolezni, kronična utrujenost…

No, telo je povezan sistem, zato vse kar je škodljivega (tudi negativne emocije), škodi vsemu. To velja predvsem za stres! Kronični stres in z njim povezano izločanje kortizola ima, denimo, negativen vpliv na dlesni. Tiste, ki vas pesti vnetje dlesni, imate zagotovo v telesu višjo raven kortizola (stresnega hormona) od tistih, ki teh težav nimate.

Lahko gremo še dlje!? Kitajci so že pred več tisoč leti imeli širše dodelan sistem, ki je vključeval tudi meridiane – poti po katerih kroži energija, kot krvna cirkulacija, ki povezuje vse organe in tkiva, tako jih meridiani povezujejo energijsko. Po tem sistemu je mogoče ugotoviti kateri zob vpliva na težavo v določenem organu ali kateri organ vpliva na zdravje določenega zoba. In na to se lahko doda še čustveni vidik, saj določena čustva pripadajo določenemu organu in posledično zobu. 

Število izrastlih ali izgubljenih zob, kot tudi pozicija ali obraba določenih zob, ima preko nagiba lobanje vpliv na držo, ja telesno držo! In posledično na bolečine, oziroma deformacije različnih delov hrbtenice. Wauuuu, a ne?!

Za razjasnitev določenih opisanih področij, priporočam posvetovanje s strokovnjakom, ki tovrstno tematiko obvlada. 

Kar lahko naredimo same, je seveda najprej povezano s primerno higieno. Ko se pogovarjam z ljudmi, ki prihajajo v moj studio, ali v družbi na splošno, opažam, da se večini ne ljubi nitkati. Škoda, saj opravijo le polovico dela, ne glede na to kako supersonične zobne ščetke in bio zobne paste uporabljajo!

Poleg rednih pregledov pri zobozdravniku, ki danes res niso več bav bav (jaz sem svoji na zadnjem pregledu izlila svoja čustva in ji povedala, da cenim njeno delo ter, da je zame nezamenljiva), se oglasi tudi pri higieniku, ki bo poskrbel za odstranitev zobnega kamna in te podučil o nitkanju, ter opozoril na predele, ki jim moraš posvetiti posebno skrbno čiščenje.

V kolikor pa čutiš odpor, ali je tvoj strah pred pregledi in posegi res intenziven, si lahko pomagaš s floriterapijo – cvetnimi esencami, ki te bodo umirile ali celo izbrisale vpliv negativne izkušnje, ki te je zaznamovala.

In sedaj še nagrada ob koncu branja! Vaja, ki je izjemno učinkovita in jo na kitajskem izvajajo že mnoga stoletja. 

S konico jezika se ob zobeh pomikaj v vse smeri – levo, desno, gor, dol, vzdolž prednje in zadnje strani obeh zobnih lokov ter po sluznici notranje strani ličnic. To izvajaj dokler ustna votlina ne prične ščemeti. Vaja ima učinek masaže na dlesni in ustno sluznico, kar je dobrodejno v primeru krvavečih in umikajočih se dlesni. Masaža pomaga ohranjati čisto ustno votlino, stimulira izločanje sline in pospešuje prebavo (prebava se začne že v ustih, saj veš…). Poskusi izvesti vajo brez požiranja sline, nato sprosti želodec in pogoltni nabrano slino. To bo podprlo delovanje gastro intestinalnega trakta.

Ne glede na trenutno stanje v ustni votlini, vam priporočam, da si ta december nadenete »nasmeh za milijon Evrov«, tako boste najlepše, blesteče in močne!