Nasmehni se

Piše: Anja Sterle

ZDRAV NASMEH – BLOG V DVEH DELIH – 1. DEL
Na začetku bi rada izpostavila, da v svojih blogih ne bom pisala kateri naravni produkt jemati, če te pesti to ali ono. Naturopatska obravnava namreč poteka tako, da se na človeka pogleda celostno (psihično, emocionalno, fizično in energetsko stanje, karakter, življenjski slog…). Vsi smo unikatni preplet različnih dejavnikov in vzrok za določeno težavo je pri večini ljudi drugačen in tako je tudi vsaka obravnava personalizirana. Seveda pa si vabljena, da se mi oglasiš, v kolikor imaš kakšno vprašanje v zvezi s sabo, z veseljem se ti posvetim!
Pa začnimo z nasmehom!
Nekje sem prebrala, da je nasmeh naš logotip, naša osebnost poslovna vizitka, občutek, ki ga vzbujamo v drugih, pa je naša blagovna znamka. Vredno razmisleka, kajne podjetnice?!
Ja, včasih se je potrebno kar opomniti, še prej pa sploh opaziti, da so šli naši ustni kotički na jug. Nekoč sem stala na pošti, v sebi najbrž bentila nad čakanjem, ko zagledam na svoji desni en resnoben, nič kaj lep obraz. To me zdrami in zbudi moje zanimanje, da še enkrat pogledam kdo je ta v sosednji vrsti, ko vidim, da je to moj odsev v ogledalu stojala z očali. Bila sem zaprepadena… šokirana!! Taka hodim po svetu??? Imam kakšen razlog, da tako onesnažujem sebe in svoje okolje?! Neee! Se pač nisem zavedala sebe v prostoru in času! In od tega »aha trenutka« sem se natrenirala, ja prav natrenirala, da si na obraz montiram rahel nasmeh. Pojdi pred ogledalo…in se poskusi malenkost nasmehniti. Ne mislim ekstatičnega nasmeha, kot da si promotorka norih gob, ampak tak, ravno pravšnji (iskren!!) smehljajček, ki zmehča tvoje poteze in v očeh zaneti iskrice. Takega lahko nosiš kadarkoli, tudi ko greš sama po ulici pa ne boš izgledala kot Jokerjeva ženska različica, ki je pravkar zdrsnila čez rob zdrave pameti.
Svoje telo lahko na ta način malo prelisičimo, saj bo ob nasmehu pričelo izločati dopamin, serotonin in endorfine, ki povzročajo občutke ugodja in jim pravijo kar molekule sreče (antidepresivi), kot da smo pod učinkom pravega odličnega počutja v dobri družbi, ki je vsekakor potreben balzam. Tej isti nevrotransmiterji poskrbijo tudi za znižanje srčnega utripa in krvnega tlaka, endorfini pa znižujejo bolečine. Smejanje poleg tega krepi imunski sistem, sprošča mišice in ugodno vpliva na srce.
Življenje je igra, dajmo jo igrati z nasmeškom, saj nam smisel za humor pomaga ohranjati optimističen pogled na rešitve težkih situacij in drži psihološko distanco, da nas negativne emocije ne popolnoma prevzamejo.
Pogled na mehak, nežen obraz ima pozitivne učinke tudi na okolico, obratno pa si najbrž lahko predstavljaš kurjo polt ob pogledu na tistega Hitlerja na pošti. Skratka lepši smo, ko se smejemo in ljudje se takrat do nas, dokazano, vedejo drugače. Nasmejana oseba, tako kažejo raziskave, je dojeta kot privlačna, iskrena, zanesljiva in sproščena. Očesni kontakt in nasmeh sta pa zmagovita kombinacija… ponovno lahko na to pogledaš skozi prizmo poslovnega okolja…
Še nekaj je dokazano, smeh je nalezljiv. Da ne zaidem preveč v podrobnosti, tako pač delujejo naši možgani. Ko vidimo nasmeh, nas preplavi občutek nagrajenosti in velja tudi, da se na nasmeh instinktivno odzovemo z nasmehom. Kdor nam torej ne vrne nasmeha, se je temu ubranil prav zavestno! Hmmmm, zanimivo! Smeh nas torej zbližuje, utrjuje odnose, saj zdravi zamere, jezo in prizadetost, razrešuje nesporazume in napetosti.

Seveda nam življenje postreže tudi z obdobji globokega čustvovanja, ko smejanja enostavno nismo sposobni, tudi to je naravni cikel in ga zato sprejmimo kot takega.
Če nismo ravno v takem obdobju, začnimo trenirati nasmeh! Nasmej se, nasmeh ti bo povrnjen, možgani vseh udeleženih bodo odreagirali pozitivno in val se bo nadaljeval ter prenašal naprej.