Prvi koraki na podjetniški poti

Piše: Tina Vidaković

Podjetništvo s Tino

V prvem blogu sem govorila o tem, kako je prav, da se ženske med seboj spodbujamo. Da zaživimo svoje sanje in potenciale. Vedno več srečujem ženske, ki si želijo na svoje, ki si želijo svobodo in predvsem mir v duši.

Ok, željo imamo, vemo, kaj si želimo početi. Kako sedaj odpreti podjetje? Ali je bolje imeti društvo? Ali zavod? S.p. ali d.o.o.? Vsa ta vprašanja se porajajo vsem ženskam, ki so si svoje želje priznale na glas. Sedaj pa ne vedo, kako od ideje do odprtja njim najbolj primerne pravne oblike.

Ali obstajajo kakšne institucije, ki nam pri tem lahko pomagajo? K veliki sreči je odgovor DA! Sama se večkrat po pomoč obrnem na SPOT točke. To so točke, ki so se nedavnega imenovale “E-vem” točke. Najraje uporabljam tisto, ki se nahaja na Regionalnem razvojnem centru Koper ter na Primorski gospodarski zbornici (obe točki se nahajata v Kopru). Imate pa možnost tudi pridobiti brezplačne informacije na drugih točkah, preko te povezave: http://evem.gov.si/info/spot-tocke-in-notarji/.

Ostale inštitucije, na katere se lahko obrnete, ko razmišljate o samostojni poslovni poti, so:

Ajpes
Regionalni razvojni centri
Obrtne zbornice
Tehnološki parki
Podjetniški inkubatorji
Podjetniški pospeševalniki

Spletne strani, kjer lahko najdete veliko praktičnih informacij:

Mladi podjetnik (http://www.mladipodjetnik.si)
DATA (http://www.data.si)
Podjetniški portal (http://www.podjetniski-portal.si)
Točka E-vem; zdaj prenovljena v SPOT točko (http://evem.gov.si/evem/drzavljani/zacetna.evem)

SPOT točka organizira veliko brezplačnih delavnic, za katere boste obveščene, če se prijavite na njihove e-novičke. Zelo koristno je obiskovati vse delavnice. Ne samo zato, ker so brezplačne, temveč zato, ker lahko spoznamo veliko novih ljudi. Nikoli ne vemo, kdo bo naša naslednja stranka. Meni osebno se je zgodilo, da si je stranka zapomnila s čim se ukvarjam, ter me po srečanju na delavnici kontaktirala za inštrukcije.

Mreženje je izjemnega pomena. Zato obiskujte brezplačne delavnice, dogodke ter bodite v krogu podjetnic, ki so podobno misleče. Saj vam bo v tej energiji veliko lažje ustvarjat nove projekte, kjer boste dobile podporo ter se tako počutile bolj varne.

Tukaj gre zahvala tudi Zavodu Primorskih Podjetnic, ki planira še več mreženj in dogodkov, katerih se bomo udeleževale podobno misleče ženske. Če pomislim, sem vse veze in poznanstva pridobila preko opravljanja različnih služb (gostinstvo, logistika, gledališče, ples, javna uprava, trženje, inštrukcije, itd.). Kajti takrat sem na novo spoznala veliko oseb, s katerimi smo navezali stik ter si ostali v spominu za vedno. Tako danes, ko planiram in se pripravljam na nove projekte, vedno pomislim, kdo bi mi lahko pomagal s kontakti, ter pridobivanjem pravih ciljnih strank.

Pred odprtjem svojega podjetja bi vam svetovala, da se pogovorite s potencialno računovodjo. Saj vam bo tudi sama svetovala, katera pravna oblika bi bila najboljša glede na vaše poslovanje in cilje, ki jih imate. Pri izbiri računovodje bodite pozorne na “kemijo”, ki se razvije med vama. Saj bo to oseba, ki bo vodila zelo pomemben del vašega podjetja. Zaupanje mora biti veliko, zato raje povprašajte znance za kontakt, kot pa da le-tega najdete preko spleta. Priporočilo je najboljša promocija. Pri izbiri računovodje zato ne izberite tisto, ki ima najbolj ugodno ceno. Izberite tisto, s katero se dobro počutite in ji popolnoma zaupate.

Če imate še kakšen pomislek glede odprtja svojega podjetja in ne veste, kje in kako začeti, bom v kratkem ponujala brezplačna svetovanja za podjetnice, ki so šele na začetku svoje poslovne poti, ali o njej šele razmišljajo. Ostanite na tekočem z dogajanjem. Sledite mi na Instagramu: @jazmikropodjetnica ter na Facebooku: Jaz, mikro Podjetnica.

Več informacij o tem, kako postati podjetnica, si lahko ogledate tudi v mojem videoblogu “Jaz, mikro Podjetnica”, na povezavi: https://youtu.be/FcAlWczqNjo. Vedno pa me lahko kontaktirate tudi preko e-pošte: tina@kreatina.si. Vesela bom vaših vprašanj.