September 2020

September 2020

Piše: Tina Vidaković, mikropodjetnica

Že je tu september. Začetek šole in z njim, nekako, tudi volja za nove začetke, tudi za nas – podjetnice. September je zelo ugoden za nove začetke, saj smo že kolektivno zagnani in pripravljeni na posodobitve. Tudi sama sem se odločila, da bom septembra ponovno imela on-line delavnice “Osnove podjetništva za bodoče podjetnice”. A prešinila me je misel – kakšno bo naše poslovanje od sedaj naprej? Enako kot je bilo lanskega septembra, zagotovo ne bo. In prav je tako. Da končno nekaj spremenimo, izboljšamo, mogoče začnemo živeti tako, kot smo si želele že nekaj časa. 

In res je – sama sem si veliko časa želela imeti on-line inštrukcije, saj sem inštruktorica matematike, fizike in kemije. Težko sem si priznala, da je to moja želja, saj me je bilo strah odziva okolice. In prvi testi so prišli: “Zakaj bi imela on-line, če pa šola poteka normalno?” Stara Tina bi podrobno razlagala in opravičevala svoje želje in hotenje. Nova Tina razmišlja nekoliko drugače. Najprej mora zaščititi sebe in poskrbeti za svoje zdravje. S tem nimam v mislih le COVID-a, temveč tudi vse prihajajoče gripe, ki bodo na pohodu. Veliko let o tem nisem razmišljala, saj imam močen imunski sistem in res redko zbolim. Pa vendar mi je obisk pri naturopatinji dal misliti, ko me je vprašala, če delam z ljudmi. Odgovor je bil pritrdilen. Pojasnjeno mi je bilo, da glede na to, da sem imela težave z ledvicami, bom, po vsej verjetnosti, za vedno sodila v  rizično skupino. Na to nisem nikoli pomislila. Težave z ledvicami sem zakopala globoko vase in se delala, kot da jih nikoli ni bilo. Kajti jaz nisem šibka. Jaz zmorem vse.

Vse to mi je dalo misliti. Zaključek… Prišlo je obdobje, ko moramo sebe postaviti na prvo mesto. In čeprav se bo okolica čudila mojim odločitvam – jaz vem, zakaj je temu tako. Morda je moja želja po nudenju on-line storitev posledica sporočila, ki mi ga je telo, podzavestno, pošiljalo v vseh teh letih.

Zato vam svetujem, da same pri sebi naredite “bilanco”. Najbolje kar sedaj, jeseni. Za to obdobje je značilno, da nabiramo sadeže, ki so plod prejšnjih dejanj, bodisi v naravi kot tudi v vsakdanjem življenju. Prišel je čas, ko moramo narediti inventuro našega poslovanja – kaj nam je všeč, kaj ne več, kako bomo poslovale v prihodnosti, kam bi rade prišle, ali se dobro počutimo v svoji koži ter kaj lahko naredimo, da bi se v njej počutile bolje. Vse to je v meni izzvala jesen, ko je čas za intenzivne selekcije – s tem, da bi postale svobodne, še bolj živele sebe in svoje poslanstvo. Varno je biti to, kar sem. Varno je biti in živeti svoje potenciale. Imam jih z namenom, da jih živim in ne več tlačim.

Več o poslovanju po karanteni sem delila tudi v svojem video blogu z naslovom: “Kako poslovati po karanteni?” Vabljene k ogledu in komentiranju. Vesela bom vašega odziva!

Prijeten pozdravček do oktobra.

Tina

Leave a Comment