Praznično obdarovanje

Piše: Tina Vidaković

Čas božiča me vedno spravi v razmišljanje… tako, prijetno razmišljanje. Vedno bi rada podarila darila, ki so povsem pisana na kožo in predvsem koristna. Od nekdaj zelo rada obdarujem in iščem kreativne, ter originalne načine, kako obdarovati. Zato bom z vami delila nekaj nasvetov, kako kupiti prisrčna in uporabna darila.

Kupujte darila vnaprej.

Kolikokrat se nam je zgodilo, da smo videli idealno darilo, pa smo si rekle:”Moram si zapomniti, kje sem videla to darilo!” In potem “gre mimo” nas… Ko se približuje december, nas počasi, počasi grabi panika, kaj bomo kupile našim najdražjim. Zato že nekaj let kupujem darila nekoliko pred nakupovalno mrzlico. Rada si vzamem čas za stvari, ki jih imam rada, in predvsem želim uživati v tem lepem obdobju. Če se sama zavestno ne ustavim, me nihče ne bo potrepljal po ramenu in rekel:”Tina, ne hiti!” Se vam zdi to kaj znano?

Tako, si sredi novembra, pričnem počasi pisati seznam daril, ki jih želim kupiti. Razmišljam predvsem, kako bi lahko z darili še bolj izkazala svojo naklonjenost in žarečo energijo, ki je prisotna v decembrskem času.

Opazujte in po ovinkih sprašujte, kaj potrebujejo.

Je že res, da nam mora biti nakupovanje daril v užitek.Sicer se ta “zoprna” energija – žal – prenaša tudi naprej. Zato veliko opazujem in, po ovinkih, sprašujem, kaj bi oseba, ki jo želim obdariti, tudi rabila. Vzemite si čas. S tem procesom začnite bolj zgodaj. Namen je, da se lahko še marsikatera ideja razvije, ter da imamo dovolj časa za nakup.

Izdelajte darila.

Kaj vse znamo izdelovati, pričarati in ustvariti? Ko bi se le tega bolj zavedali. Tako sem pred leti izdelala škatlice želja in jih podarila najdražjim. Kar nekaj oseb mi je omenilo, da so se jim želje tudi uresničile.

Kupujte lokalna darila.

Vse bolj in bolj cenim ročno izdelana darila, lokalno pridelano hrano in izdelke, katerih proizvajalce tudi poznam. V centru Kopra je trgovinica “Re:Gallery”, kjer imajo čudovite, ročno izdelane in slovenske izdelke. V Piranu, prav tako, lahko najdemo krasne ročne izdelke Laura’s seaside stories, v Ateljeju “Diši po morju”, za katerega skrbi naša članica Laura Cocetta. Veliko mi pomeni, da s svojim nakupom pripomorem k obstoju mikro podjetnic in podjetnikov, zato bo Laurin izdelek zagotovo na seznomu novoletnih daril. Zelo rada imam tudi zdrave in pristne izdelke. Super ideja je torej podariti zdravilne in negovalne kreme, ki jih lahko kupimo pri več lokalnih ponudnikih. Božični sejmi, na katerih se predstavijo lokalni podjetniki, so mi tudi pri srcu. Predvsem sem vedno bolj mnenja, da je energija izdelka in storitve najbolj pomembna. Pa tudi če zato odštejemo nekaj več denarja, kot bi sicer.

Podarite kupone za brezplačna opravila.

Ko sem bila še na začetku svoje poslovne poti in je bil vsak prislužen evro res skrbno namenjen, sem morala biti zelo kreativna. Kar pa ne pomeni, da so darila bila manj posebna – ravno obratno! Bila so izvirna in iz srca. Zato sem svojim najbližjim podarila:”Kupon za brezplačno varstvo”, “Kupon za likanje”, “Kupon za večerjo”, “Kupon za drsanje”, itd. Rdeča nit poklonjenih daril je bil moj čas, ki je neprecenljiv, saj je to edina dobrina, ki jo imamo zares omejeno. Ko poklonimo svoj čas, nekomu pokažemo, da ga imamo resnično radi.

Ko pišem te besede, se v meni preliva prijetna, pomirjujoča energija. To je znak, da je ljubezen že prisotna v zraku, v etru. In mislim, da je to tudi smisel obdarovanj. Predajanje prijetne energije in del nas samih, našim najdražjim.

Želim vam tople, nežne in predvsem sproščene praznike. Da bosta glava prazna in srce polno. Vse najlepše v decembru, in vse dni.

Praznujmo življenje večkrat na leto. Najboljše bi bilo, da kar vsak dan.